duminică, 15 mai 2016

Imobilul Banloc-Goodrich

Cel mai vechi trust producător de anvelope, înființat de dr. Benjamin Franklin Goodrich în 1870, s-a asociat la sfârșitul anilor 1930 cu Elisabeta, principesă a României, fostă regină a Greciei și sora regelui Carol al II-lea, cu scopul de a înființa în România o fabrică de anvelope. Prin producția neîntreruptă de anvelope de calitate, întreprinderea Banloc-Goodrich a devenit repede o școală pentru specialiști români din domeniu. Astfel, în 1938, arhitectul Octav Doicescu desenează imobilele pentru birouri, ateliere și locuințe pentru muncitorii companiei. 

marți, 3 mai 2016

Teatrul de vară Alhambra (CAPITOL)

Grădina Cinema Capitol se sufocă între două calcane înalte și acoperite de vegetație. O oază de liniște acoperită de copaci și tencuială gata să cadă. E trist să vezi cum începe să împartă aceeași soartă pe care o are Palatul Adevărul, cu care se învecinează. Este o molimă pe strada Constantin Mille. Niciun proiect de restaurare nu s-a agățat de locul ăsta, în ciuda atâtor inițiative de reînviere a locului prin diverse proiecții. 

Căile Furate Române

CFR, ca instituție, a fost fondată în 1880, după ce prima cale ferată pe teritoriul actual al României a fost deschisă în 1854.

Aici, arhitectura socialistă și vagoanele ruginite se îmbină perfect cu izul de carne arsă, bere la PET și condiția actuală a Căilor Ferate Române.

Întreaga zonă, de la atelierele CFR Grivița, până la Gara Basarab, cu tot cu Podul Basarab și terasele unde se prăjesc la grătar mici și cârnați, contribuie la farmecul post-industrial și post-comunist pe care orașul încă îl emană din plin.

Basarab(ia) e România, nu?