vineri, 16 octombrie 2015

Omul Verde

Detaliu figură fitomorfă din Biserica Evanghelică din Sibiu

Inspirată din legenda Meșterului Manole, piesa de teatru Meșterul a lui Adrian Maniu începe prin a preciza că pe locul ales pentru construirea bisericii se aflau ruinele unui templu antic. Vegetația e întristată din cauza noilor schimbări, iar doleanțele ei nu par a fi ascultate. Aici se observă  cum trecerea de la păgânism la creștinism îmbrățișează conceptul filosofic panteist. De altfel, în piesa de teatru, statuia de aramă a zeului Pan, pe care breslașii au descoperit-o în ruinele templului, a fost topită pentru a face din ea clopotul noii biserici. Aici există o metamorfozare în urma căreia spiritele pământului cad în uitare sau în robia noului sistem monoteist pentru că dogmatica religiei ucide mitul și tradiția primordială.

duminică, 11 octombrie 2015

ADN-ul unei catedrale
Sau mai exact, scările circulare din interiorul turnulului Catedralei Evanghelice de Confesiune Augustană din Sibiu, cu o înălțime de aproape 74 de metri. 

ASTRA FILM FESTIVAL 2015 - ziua șase / Gala de Premiere

Ziua finală a sosit. Ultima noastră noapte în Sibiu la AFF15. În această seara am aflat și marii câștigători ai celei de-a 22-a ediții a acestui festival.

Juriul format din John Appel, Manuela Cernat, Geza Csakvari, Roberto Cueto, Christine Dollhofer, Thierry Garrel, Cintia Gil, Virgiliu Mărgineanu, Vintilă Mihăilescu, Cristi Puiu, Tania Rakhmanova și Rene Wolf au evaluat cele 48 de filme din cele 4 secțiuni competitive: International, Central and Eastern Europe, Romania și Student.

Marele Premiu a mers la Ioannis Nuguet și al său SPARTACUS & CASSANDRA. Filmul spune povestea a doi copii Români de etnie Rromă, ce trăiesc la marginea Parisului. La un moment dat, cei doi copii au de făcut o alegere ce le va schimba viața: să locuiască pe străzi cu părinții lor sau cu Camille, o franțuzoaică de 21 de ani, trapezistă, ce vrea să le ofere un trai mai bun.sâmbătă, 10 octombrie 2015

ASTRA FILM FESTIVAL 2015 - ziua cinci


Fiind cam obosiți după o noapte întreagă de căutat Inima Sibiului, ne-am luat pauză în prima jumătate de zi. Știam că trebuie să fim gata pentru seara de vineri, mai ales pentru concertele din Piața Mică și proiecția filmului NAKED.


Seara ne-am strâns la concertul trupei Blue Nipple Boy. Am fost încurajați de trupă și nevoiți de temperaturile joase să ne mișcăm, iar ritmurile de reggae și chitara dată în overdrive ne-au dezmorțit. Încălziți bine, ne-am retras în Faust, unde ne-am răcorit cu o bere. Aproape că am cântat la Open Mic Night.


După bere ne-am întors în Piața Mică pentru a îi asculta pe cei de la Roots Revival. Roots Revival este un proiect internațional ce adună împreună mai mulți muzicieni, cu background-uri diferite, mai multe stiluri muzicale, de la jazz, la folk și world music. Hipnotizați de muzica lor, aproape că am uitat că la 22:30 se proiectează filmul Naked în sala Thalia.


vineri, 9 octombrie 2015

ASTRA FILM FESTIVAL 2015 - ziua patru

A patra zi de AFF ne-a prins din nou întârziați la micul dejun.
A venit și Alex azi pentru a asista la proiecția filmului său, EFECTUL SCHWEIGHOFER și la o sesiune de Q&A cu publicul. Publicul a fost deopotrivă intrigat și amuzat de diversele personaje și părerile lor vis-a-vis de proiectul de exploatare forestieră. Alex a realizat un dialog pentru a evidenția poziția mai multor persoane cu privirea la investiția locală și o anchetă, dar este posibilă o continuare mai detaliată, mai ales pentru că în film nu este prezent un element destul de important și anume, vocea poporului.

joi, 8 octombrie 2015

ASTRA FILM FESTIVAL 2015 - ziua trei

Ziua a treia de festival ne-a prins cam adormiți. Poate și din cauza vremii. Ne-am trezit cu tot Sibiul învăluit de ceață. Până la urmă a ieșit și soarele.

Am profitat de ziua frumoasă pentru a colinda orașul în lung și în lat. Cum am mai spus, Sibiu este un oraș superb, plin de texturi, contraste și culori, cadrul perfect pentru un photo shooting.

miercuri, 7 octombrie 2015

ASTRA FILM FESTIVAL 2015 - ziua doiZiua a doua a festivalului a început în forță cu un număr impresionant de filme. Este aproape imposibil să vezi tot ce îți dorești, așa că trebuie să selectezi.

Din fericire, Festivalul Astra oferă o soluție - video bar-ul din clădirea Thalia, care este și HQ-ul filmmakerilor și a tuturor celor prezenți și implicați la festival - jurnaliști sau invitați. Video bar-ul este o arhivă a filmelor participante din ultimii 2 ani.

marți, 6 octombrie 2015

ASTRA FILM FESTIVAL 2015 - ziua unu
A început festivalul ASTRA de la Sibiu! Acum un an eram prezenţi la festival cu filmul Engelthal - Valea Îngerilor. În ultima zi a festivalului de anul trecut, în loc să asistăm la festivitatea de premiere, am fost să mai filmăm un documentar, în proximitatea Sibiului – WHITES.

Anul acesta, Alex Iacob participă cu al său film, Efectul Schweighofer.

Pentru încă o săptămână, întregul oraș se transformă în festivalul ASTRA.