vineri, 29 martie 2013

Clădirea Românească


Am aruncat curios o privire acum câteva zile la tablourile dintr-o sală de expoziţie numită Galeria IRECSON. Ea se află în blocul Clădirea Românească din Piaţa Naţiunilor Unite (fosta Senatului) şi, până pe 4 aprilie, va curpinde lucrările de artă ale lui Ion Murariu (1922-2012), pictor şi mare acuarelist român care a locuit în acest bloc. 
Blocurile Clădirea Românească şi Agricola-Fonciera au fost construite în jurul anului 1926 după planurile arhitecţilor Paul Smărăndescu şi Petre Antonescu şi erau sediile unor societăţi de asigurări. Ele mai sunt cunoscute şi sub denumirea comună de imobile cu gloriete, după detaliile arhitectonice care le individualizează, mai exact glorietele cu coloane de pe terasele superioare. 
Am explorat arta de la parter cu mare plăcere, iar apoi am urcat contemplativ scările de marmură, citind diverse mâzgăleli şi însemne de pe pereţi. Bineînţeles, era aproape imposibil să ratez terasa. Iata mai jos imagini cu cele povestite.

La intervenţia lui Adrian Crăciunescu şi după o mică revizuire prin albumele vechi ale oraşului am corectat câteva erori atât de frecvente pe internet: confundarea denumirilor celor două blocuri. Mai multe informatii aflati din articolul lui: http://a-craciunescu.blogspot.ro/2013/03/palatul-agricola-fonciera.html.

Glorietele cu coloane de pe blocul Clădirea Românească
Blocurile Clădirea Românească în stânga şi Palatul Agricola-Fonciera în dreapta.Galeria IRECSON. Expoziţia comemorativă de acuarelă şi pictură semnată Ion Murariu.
La ultimul etaj
Piaţa Naţiunilor Unite
Detalii arhitectonice miercuri, 27 martie 2013

Pe Hyperion


Bucureştiul văzut de pe Universitatea Hyperion este parcă mult mai diversificat. Asta poate datorită unghiului de privire. De la Casa Poporului până la Sky Tower, cea mai înaltă construcţie din România, se întind căsuţe,  hoteluri, biserici în renovare, şcoli şi licee, case abandonate şi blocuri de birouri. Este o imagine spectaculoasă chiar şi când îţi cobori ochii şi priveşti traficul de pe Calea Calaraşilor.