vineri, 14 septembrie 2012

Bateria 14-15 Broscarei

In apropierea Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" se afla Bateria 14-15 Broscarei. Este situata in partea de sud-vest a Bucurestiului, o cale de acces directa fiind realizata iesind din oras spre Turnu Magurele.

Se stie ca, din 1960, amplasamentul a fost folosit ca depozit tranzitoriu de deseuri radioactive din toate unitatile nucleare si laboratoarele din Romania. Astfel ca, in bateria militara construita de Carol I pentru apararea Capitalei, s-au strans de-a lungul a doua decenii tone de deseuri radioactive. In 1978 a inceput golirea bateriei si ridicarea unui alt depozit la Baita-Bihor, care functioneaza si astazi. Dupa inca 7 ani deseurile tratate de la Magurele au fost imbarcate in aproximativ 6000 de containere si transportate in noul depozit. Decontaminarea zonei s-a facut pe o suprafata de 400 de metri patrati. S-a sapat 50 de cm, iar pamantul a fost tratat si pus in containere sigilate. Doza de radiatie in zona respectiva era, in acei ani, de sapte ori mai mare decit limita maxim admisa, sursa principala de radiatie fiind cobaltul.  

Mult mai recent, prin vara lui 2009, combustibilul nuclear uzat a fost repatriat in Rusia. Combustibilul are o vechime de 55 de ani, avand in vedere ca reactorul nuclear de la Magurele, livrat Romaniei de fosta Uniune Sovietica, a fost pus in functiune in 1957.

Institutul de Fizica Nucleara din Magurele

Bateria 14-15 Broscareimarți, 11 septembrie 2012

Carol 53

Pentru cei care cred ca Bucurestiul nu mai are nimic nou de oferit s-a inventat Carol 53. Da, probabil ca ai ghicit, este adresa unei case. Insa Carol 53 nu este doar o casa. Se intentioneaza a fi un "program cultural independent", in care creatia artistica sa se poata manifesta in voia ei. Cladirea este monument de clasa B si  dateaza din sfarsitul secolului XIX. Se pare ca in anii '40 aici a fost sediul Ambasadei Turciei in Romania. Dupa nationalizarea din 1948 Carol 53 a devenit Casa Sindicatelor, ca in 1954 sa se transforme in imobil colectiv de locuinte. Casa a fost retrocedata in anii '90, iar intre 2004 si 2012 a fost supusa unor serii de evenimente ce au dus-o intr-o stare avansata de degradare. Astfel ca in iunie 2012 cativa "artisti" au luat in primire locul si au initiat un program de igienizare, lucru care avea sa-i schimbe radical imaginea. Camera Moloz, folosita pentru grasshopper, teatru si proiectii de filme. De aici a fost scos cel mai curat gunoi din toata casa.


In curte aproape fiecare si-a gasit cate-o indeletnicire. Se construiesc machete pentru obiecte de mobilier si corpuri de iluminat.


Carol 53 in Bucharest


duminică, 2 septembrie 2012

Manastirea Chiajna (update)

Unele lucruri au ramas aceleasi la renumita manastire Chiajna, altele s-au schimbat. Acum este imprejmuita de un gard, iar in fata ei s-a construit o casa si alte cateva, sa le zicem, adaposturi. Interiorul e la fel. Cateva din graffuri si-au pierdut culoarea si sunt insotite, mai nou, de icoanele sarutate de putinii oameni care mai viziteaza ce-a mai ramas din biserica. Nu dupa mult timp de la sosirea noastra am fost intampinati de preot. A observat ca facem poze si ne-a atentionat sa stam cat mai departe de ziduri. L-am intrebat daca se urmareste renovarea manastirii, la care el, fara sa se opreasca din mers a spus ca "va fi renovata cu ajutorul lui Dumnezeu". Ei bine, lucrurile par departe de lumina pe care speranta lui i-o da. Cel putin am prins lumina calda de apus inundand interiorul spart al bisericii. 

Vezi si pozele din ultima vizita de acum un an: