marți, 22 mai 2012

Gandacii de la Universitate


La ora unu dimineaţa în ziua de 22 mai, de sub treptele Facultăţii de Istorie de la Universitate ieşeau colonii de gândaci care se plimbau nestingheriţi de-a lungul zidului clădirii. Un caz asemănător a avut loc şi în vara anului 2010 când, în doar câteva zile, mii de gândaci au invadat străzile Capitalei. Dar chiar dacă sunt mulţi, ei sunt inofensivi, spunea la acea dată doctorul în biologie Mircea Ciuhrii. (vezi articol). Cauza acestor invazii, spunea dânsul, este canicula.


O altă cauză ar fi sensibilitatea gândacilor la undele seismice, fapt pentru care se grupează în colonii şi îşi croiesc drumuri în afara teritoriilor lor. Un astfel de exemplu este dispariţia din 373 î.e.n a vechiului oraş grec Helike, care s-a scufundat sub valurile produse de un cutremur.


"Cu cinci zile înainte ca Helike să dispară, toţi şoarecii şi jderii şi şerpii şi centipezii şi gândacii şi orice altă creatură de acest gen din oraş au plecat pe drumul ce ducea spre Keryneia. Şi văzând oamenii din Helike acest lucru, s-au amuzat tare, nefiind în stare să ghicească motivul. După plecarea acestor creaturi, un cutremur s-a produs noaptea. Oraşul a fost inundat de un val imens şi Helike a dispărut, în timp ce zece vase spartane ce se întâmpla să fie ancorate au dispărut, împreună cu oraşul."Revenind în zilele noastre, aflăm că un cutremur cu magnitudinea de 5,8 s-a produs la ora 03:00 în Bulgaria, conform USGS, acesta fiind simţit uşor şi în România. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 9,1 kilometri iar epicentrul a fost situat la 24 kilometri vest de Sofia, conform site-ului USGS, citat de Mediafax.

Seismul a fost resimţit şi la Bucureşti.miercuri, 16 mai 2012

Cititorilor mei


Dupa cum ne-am obisnuit, unele povestiri urbane pot fi destul de incitante. Ne starnesc imaginatia si creativitatea si, mai mult decat orice, schimba imaginea orasului, facandu-ne sa-l intelegem la un nivel mai profund. Personal, in ultima vreme nu am mai avut atat de mult timp pe care sa-l dedic explorarilor, insa mi-am focalizat intreaga atentie asupra unei particularitati a acestui domeniu. A presupus, mai inainte de toate, un soi de curiozitate devenita obsesie, apoi documentarea si cercetarea pe teren spre a-mi verifica sursele. Mai clar de atat nu pot sa fiu deoarece risc sa stric surpriza dintr-un viitor articol. De asemenea risc mult pentru punerea in scena a celor ce vor urma, fapt pentru care informatiile capata o valoare mult prea mare pentru a fi publicate pe un blog. Sa speram ca povestea va fi scrisa cu cuvintele potrivite si cu un final demn de imaginatia celui ce-o va scrie! Va doresc tot binele din lume si sa ramaneti cu ochii pe actualizarile acestui blog! 


Reptilianul


marți, 8 mai 2012