luni, 31 octombrie 2011

Casa de pensiuni, imprumuturi si ajutoare a functionarilor BNR

Calea Victoriei nr. 22-24
Casa de pensiuni, imprumuturi si ajutoare a functionarilor BNR
(20 decembrie 1938) - Arhitect Radu Dudescu


In noaptea de 29-30 octombrie am intrat in Casa de pensiuni, imprumuturi si ajutoare a functionarilor BNR. Imprejurarile fiind destul de suspecte, ma voi rezuma la doar sase fotografii din incinta cladirii cat si de pe aceasta.


Am relansat urmatoarele poze si informatii postate intr-un articol mai vechi sperand ca vor fi folositoare:

Lucrările de construcţie s-au desfăşurat conform planului iniţial, astfel că inaugurarea clădirii a avut loc la 20 decembrie 1938. Pe lângă spaţiile destinate funcţionării Casei de pensiuni, în această locaţie au fost instalate şi unele servicii ale băncii. Astfel, la etajul I existau ghişee destinate lucrului cu publicul, în timp ce etajul II şi jumătate din etajul III erau ocupate de Serviciul Relaţiunilor cu străinătatea. În cealaltă parte a etajului III şi la etajul IV funcţiona Serviciul Controlul importului, etajul V aparţinând Serviciului Controlul exportului.

La ultimele trei etaje se desfăşurau activităţile Asociaţiei culturale şi sportive a funcţionarilor BNR, pe care Dudescu a condus-o timp de şase ani, în intervalul 1935-1940. Din documentele de arhivă reiese faptul că Radu Dudescu a fost iniţiatorul unora dintre cele mai importante acţiuni ale acestei asociaţii, implicându-se direct în realizarea lor. (de aici)
Planul subsolului


Planul parterului


Planul etajului 7


Sala de lectura


(sursa pozelor vechi)

duminică, 9 octombrie 2011