sâmbătă, 20 august 2011

Catacomba UNA
Galeria Catacomba (aflata la subsolul Facultății de Arte Decorative, Str. Grivitei nr. 28) a fost redeschisa in cadrul evenimentului Noaptea Albă a Galeriilor de pe data de 10-11 iunie 2011. Prima expoziție găzduită de Catacomba UNA s-a intitulat ,,Visul unei nopți de vară” reprezentand cea dintâi etapă a unui proiect organizat de studenți ai anilor I și II din cadrul secțiilor de Pictură și Grafică, sub îndrumarea lectorului univ. dr. Ion Anghel.
Vezi blogul Galeriei Catacomba UNA!

vineri, 12 august 2011

Muzeul Spiru Haret

Str. Gheorge Manu nr. 7
Pe 4 iunie 1941, dupa moartea sotiei lui Spiru Haret, casa a fost vanduta de rude Institutului National al Cooperatiei. Obiecte personale, carti, manuscrise si mobilierul au fost donate noului proprietar cu conditia de a amenaja un muzeu, lucru care s-a si intamplat. Lucrurile s-au schimbat insa dupa razboi, cladirea devenind proprietatea Sfatului Popular al Capitalei.
In 1956 imobilul a trecut in administrarea Ministerului Culturii, iar in 1986 in administarea Ministerului Educatiei. Dupa revolutie imobilul s-a intors la CENTROCOP, institutie care in 2001 l-a vandut cu 610.000 dolari unei persoane private. In 2005, imobilul a fost vandut din nou firmei Invest Lux Construct cu 1.140.000 de euro.
Intentia proprietarului a devenit foarte clara un an mai tarziu, cand a obtinut aprobarile necesare pentru construirea unui bloc de sapte etaje peste casa lui Spiru Haret. Culmea este ca, desi casa este monument de interes local, proiectul are aviz de la Ministerul Culturii, cand la carma acestuia era chiar un ministru liberal.
Proiectul prevede pastrarea fatadei casei si supraetajarea acesteia cu un corp imens din sticla. Deocamdata casa nu a fost demolata, iar lucrarile de construire nu au inceput. (sursa)

Vezi si:

http://silviacolfescu.blogspot.com/2011/06/o-vizita-la-muzeul-spiru-haret-din.html

http://gamezplayi.wordpress.com/2011/06/18/ruinele-muzeului-spiru-haret/